Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2007 10:24 - Комуникацията
Автор: hinki Категория: Изкуство   
Прочетен: 3102 Коментари: 7 Гласове:
1

Последна промяна: 19.09.2009 14:46


Теорията на комуникацията предлага интересни възможности за предвиждане на отношенията между страните в комуникацията. Както и за предвиждане на различни аспекти на тези отношения.

 

Ако страната А инициира комуникация с посока страната Б, първата възможност е да не получи никакъв отговор или реакция. Това означава, че сигналът (наричан още поглаждане) може да не е възприет или разбран. Поглаждането може да бъде вербално или невербално.

 

И така, нашата опростена практическа теория на комуникацията казва, че няма смисъл от повече от три неуспешни опита за комуникация. Или трябва да се потърси друг, разбираем за страната Б, начин за комуникация или да се зарязва въпросната комуникация. 

 

Втората възможност е страната Б да отговори на поглаждането. Това означава, че първият цикъл на комуникацията е успешен. Имаме поглаждане и обратно поглаждане в отговор.

 

Пример 1.

Представете си, че страната А продължи да подава първоначални поглаждания към страната Б, а тя продължава да отговаря на всяко от тях.

А: Здравейте.

Б: Здравейте.

А: Как сте днес?

Б: Добре.

А: Радвам се. Хубаво време, нали?

Б: Да, приятно е.

А: Към магазина ли отивате?

Б: Да, трябва да си купя репички.

А: Ооооо, и аз обичам репички.

Б: (Тишина)

или

Пример 2

Началник: Направи това!

Подчинен: Изпълнено е.

Началник: А сега това!

Подчинен: Готово.

Началник: А сега третото!

Подчинен: Изпълнено е.

 

Вероятно ще изглежда, че всичко с тези комуникации е наред. Но всъщност това не комуникация, защото по определение цялостната комуникация изисква равнопоставеност на двете страни или, ако искате, интерес и от двете страни.

Цялостната комуникация има следната схема А => Б, Б => A

Тя има 2 цикъла с начален инициатор всяка от страните.

 

Как биха изглеждали предните примери, представени чрез модела на цялостната комуникация, имаща два завършени цикъла?

Пример 1.

А: Здравейте.

Б: Здравейте.

А: Как сте днес?

Б: Добре. А вие?

А: Радвам се. Аз съм идеално. Времето е хубаво днес, нали?

Б: Да, приятно е. Обичам да се разхождам в такова време, а вие?

А: Да, разбира се, кой не обича? Към магазина ли отивате?

Б: Да, трябва да си купя репички. 

А: Ооооо, и аз обичам репички. Какво съвпадение ....

Б: Че какво им харесвате толкова? Аз ги купувам, щото заекът ми ги яде ....

 

Пример 2.

Началник: Направи това!

Подчинен: Изпълнено е. Дали одобрявате резултата?

Началник: Да, не е зле, но другият път, моля, допитай се до мен, можеше да направиш грешка. А сега направи това!

Подчинен: Почти съм готов. Може ли само да одобрите проекта, внесох малко творчество.

Началник: Не, не, това е твърде смело, искам нещо по-резервирано, ограничи се до ..... А после свърши третото, там можеш да се развихриш ....

Подчинен: Благодаря, това ме радва ......

 

Простото наблюдаване на циклите на комуникацията и на инициаторите и реда на поглажданията показват инициативата и интереса в една комуникация. Числото 3 е ключово в теорията.

-          Ако три пъти започнеш комуникация, а нямаш отговор, забрави тази комуникация.

-          Ако 3 пъти започнеш първи цикъл на комуникация и получиш отговор, но страната Б не извършва никакво начално поглаждане, вероятно тя отговаря, за да не бъде неучтива, но интерес за комуникация няма.

Няма смисъл от повече опити. Или трябва да сменим тактиката, за да предизвикаме интерес, който да се прояви с начално поглаждане от другата страна, или, по-добре да не нахалстваме. Резултатът ще бъде съпротива или бягство.

 

Изследването на комуникационните цикли има и някои други интересни моменти. Ако между страната А и страната Б има чудесна двустранна комуникация и изведнъж възникне зависване по някоя тема, това означава, че темата е проблемна. Вероятно за разрешаването на проблема, ще бъде нужно страната А да настоява, за да получи отговор. Страната А трябва да използва добрата комуникация по други въпроси и да получи свободна двустранна комуникация и по болната тема.

 

По този начин проблемът между страната А и страната Б ще бъде решен. Между тях няма да има зависнали линии на комуникация, което означава, че те ще могат да намерят удовлетворително решение и за двамата. Дори и, ако това е дадената тема да не се обсъжда и повече да не се кахърят, заради нея.

 

Психолозите смятат, че много от психическите проблеми на хората произлизат от това, че те все още поддържат в себе си, в душата и ума си, незатворени линии на комуникация.

Отговорът, който винаги си чакал от първата си любима.

Признанието, че си постъпила правилно тогава.

Несигурността дали нещо е трябвало да стане преди 20 години и страха да се обадим, за да проверим и повече да не се тормозим.

Зависналите линии на комуникация последователно трябва да се връзват отново. А цялото това нещо, трябва да ни доведе до възможността ТУК и СЕГА да не оставяме нито един зависнал въпрос за утре или за бъдещето. А ако има такъв, да знаем какво чакаме. И да го правим с радост и доволство от живота. Докато комуникираме с останалия свят.

Идеи за поста са взети от Ерик Берн – „Хората, които играят игри” и „Игрите, които хората играят”, както и от „Дианетика 55” на Л.Рон.Хъбард.




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. hinki - Това получих тия дни ...
20.05.2007 16:37
и се питам :"Как да отговоря?"
"... и кой е Миямото Мусаши и как решаваш коя школа да следваш и защо неговата стратегия да е по добра, и тренираш ли често или повече четеш , и винаги ли в схватка успяваш да гледаш нещата извън себе си,да не си нито бърз, нито бавен, а точен, наитина ли е възможно човек да остане поне привидно нормален и да следва всички тези принципи на живот и не е ли мъчно, ако можеш винаги да се владееш и ако можеш винаги да прецениш човека не си ли много скептичен, и не оставаш ли често разочарован и ако се стремиш към съвършенство лесно ли е да обичаш несъвършенството у другите и обичаш ли го въобще, нещата които учиш не си ли знаел (поне в малка част ) и преди със същността си. Как избираш учителя от който да се учиш, и доколко смяташ , че си го разбрал, ако само четеш негова книга. Не е ли самотно да си войн, и защо въобще трябва да си войн, ако първата цел е да познаеш и надмогнеш себе си, а после други съществени няма? а?"
Много комуникация ше зависне тука.
цитирай
2. анонимен - Umna moma.
21.05.2007 11:58
Gordosta e bolest, majka na vsichki bolesti.
I za syzhalenie trudno lechima.
Ne znam zashto, no postoqnno q vizhdam kak dejstva v drugite hora po qsno, v men po myglqvo. Smirenieto e nevidimo zashtoto chovek vliza v horata i gi razbira, sychuvstva. Ne gi osyzhda, po skoro osyzhda bolesta a ne bolniqt.
цитирай
3. анонимен - личното Аз (гордостта, честолюбието, тщеславието, себелюбието)
21.05.2007 20:37
"Трябва да знаем, че гордостта се ражда в душата човешка от непознаване на самия себе си, от което се ражда самомнение; поради самомнението си мислят, че имат нещо, когато всъщност нямат нищо; гордостта пък расте заедно с израстването на човека. Ето защо е нужно всеки човек, още от най-ранно детство, преди да научи той всяко друго нещо, да се научи да познава самия себе си, — от какво е съставен, какво е, и как ще свърши живота си".
Симеон Нови Богослов
цитирай
4. kgr - Относно Миямото Мусаши може би х...
17.10.2007 02:01
Относно Миямото Мусаши може би характерът му не е разбран от много , като например тези които го четат или тези които са го познавали.
Въпреки всичко намирам такива хора за силни , нима на всеки го е нужно да живее като повечето ? До колкото разбрах от това което го описаха NHK , Мусаши е искъл да бъде силен да бъде силна личност за да може да оцелее , разбирам го така , той по този начин би живял пълноценно.
цитирай
5. raztvoritel - Лесно ли е да обичаш несъвършенството у другите и обичаш ли го въобще
14.12.2007 09:09
При положение, че има "други" в кода на мисленето без понятието да е натоварено със стрес пречките да ги обичаш са комуникационни. Несъвършенството е вторично и не заслужава внимание.
цитирай
6. hinki - Raztvoritel :-)
14.12.2007 12:27
Da. Tochno tova iskah da kaja. Radvan se, 4e namina.
цитирай
7. анонимен - Ерик Берн е страхотен :-))
30.12.2009 14:54
Ерик Берн е страхотен :-))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hinki
Категория: Изкуство
Прочетен: 1564112
Постинги: 308
Коментари: 1270
Гласове: 7326
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930