Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2007 11:35 - Смъртта е съветник
Автор: hinki Категория: Изкуство   
Прочетен: 2452 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 26.02.2010 00:06


Смъртта е нашият вечен другар. Тя стои винаги от лявата ни страна, на половин метър от нас. ... ... ... Винаги те е наблюдавала. И винаги ще го прави до деня, в който те потупа по рамото. Ти си момчето, което е причаквало дивеча така, както чака смъртта; знаеш много добре, че смъртта е от лявата ни страна, също както ти си бил от лявата страна на сокола.

Как може човек да се чувства толкова значим, когато знаем, че смъртта ни дебне? Ето какво трябва да правиш, когато губиш търпение, обръщаш се наляво и искаш съвет от смъртта. Огромно количество дреболии падат от тебе, ако смъртта ти направи някакъв знак или ако я зърнеш, или просто ако усетиш, че тази твоя придружителка е ей там и те гледа.

Въпросът за нашата смърт никога не се разисква достатъчно. Смъртта е нашият единствен мъдър съветник. Винаги когато усещаш, както става обикновено, че всичко се е обърнало наопаки и те очаква гибел, обърни се към смъртта си и я попитай дали е така. Смъртта ще ти каже, че не си прав; че нищо извън нейното докосване няма истинско значение. Твоята смърт ще ти каже: „Още не съм те докоснала”.

— Един от нас трябва да се промени, и то бързо. Един от нас трябва да разбере, че смъртта е ловец и че винаги стои отляво. Един от нас трябва да потърси съвет от смъртта и да се отърси от дребнавостта, присъща на хората, които живеят живота си така, сякаш смъртта никога няма да ги потупа по рамото. И няма нужда да виждаш смъртта си. Достатъчно е да чувстваш присъствието й край себе си.

В един свят, където смъртта е ловец, няма малки и големи решения. Има само решения, които взимаме, изправени пред лицето на нашата неизбежна смърт.

"Пътуване към Икстлан" Карлос Кастанеда

image



Тагове:   смъртта,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. hinki - Кастанеда
20.05.2007 11:49
С този пост смятам да приключа темата "Кастанеда".
Всичките му книги ги има на български език на www.spiralata.net

Да си ловец, означава да знаеш много. Означава, че можеш да виждаш света различно. За да бъде ловец, човек трябва да бъде в съвършено равновесие с всичко останало, в противен случай ловуването ще стане безсмислено бреме. Ловците трябва да бъдат изключително организирани личности. Те рядко се уповават само на случайността.
За да бъде ловец, човек трябва да разруши привичките на своя живот. Иначе той е като жертвите си: лесно може да бъде предсказан.

Войн е ловец, тръгнал на лов за сила.

Човек на знанието е войн, успял да улови силата.
цитирай
2. анонимен - очакване на края
30.06.2007 21:24
Против съм състезанията, против духа който носят в себе си, кой над кого, но определено е добре тази надпревара да бъде очертана, изолирана от обществото ....на състезателният ринг, татами и т.н.
За жалост времената са такива че този лукав дух изцяло е обхванал живота и ежедневнието ни. И човек за да оцелее трябва да се развива по тези правила който засилват неговият егоцентризъм...посредством който забравяме своето детството и с лекота навлизаме в света на възрастните, увъртяни в собствената си центрофуга на илюзий. Животът ни е превърнат в борба, а ние щем , нещем в състезатели....бизнеса има нужда от това. Накрая идва староста и отмива всичко, а с нея идват "топлите" спомени, разбирането и ....тревожното очакване на края... А краят идва със .....смъртта. Смъртта може да е край, но може и да е начало....за оценка, за усещане какво е животът и колко ценен е той. В този смисъл смъртта е добър съветник, за това как и трябва да живеем и как усещаме живота като такъв.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hinki
Категория: Изкуство
Прочетен: 1559558
Постинги: 308
Коментари: 1270
Гласове: 7326
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031