Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.06.2007 01:04 - Причинно-следствената връзка ...
Автор: hinki Категория: Изкуство   
Прочетен: 6819 Коментари: 10 Гласове:
0

Последна промяна: 10.11.2009 02:31


Каквото си посял – това ще пожънеш.

Семената и Градинарят.

Всеки от нас носи в себе си семена. Стоят си те и чакат своя час, своята почва, своята температура, своята влажност и може би подходящите растения наоколо или подходящата грижа. Нито едно от тях няма да поникне, няма да цъфне и да върже, ако не попадне на своето място в подходящото време.  

И когато това време дойде, малкото семенце покълва, за да се осъществи. Ние още не знаем за него, дори не подозираме. Но то усеща: „Сега е моят час, време е.” И то почва да расте, за да поникне над земята и да види слънцето. Чак тогава ние го забелязваме. Почваме да го наблюдаваме: какво е, накъде отива, как се държи с растенията около себе си, с животните, какво е влиянието му върху тях. И постепенно решаваме – ще го запазим ли в градината, ще го подрежем или ще го оставим така, колко ще го поливаме, има ли нужда от още пръст, пречат ли му другите растения, каква е ролята му за тях .... Може би трябва да го пресадим в друга част на градината? Нека не бързаме и понаблюдаваме. Време за действие ще дойде. А всяко действия носи своите последствия.

Карма.

На санскрит „карма” означава „действие”. Всяко наше действие води до последствия, които оставят дълбоки емоционални или породени от навика отпечатъци (самскара). Тези дълбоки отпечатъци се намират в основата на ума ни. По-късно тези отпечатъци покълват и пораждат нови действия и опит. Което води до нови отпечатъци.

Има два начина, по които можем да се отнесем към своите дълбоки отпечатъци или предразположености (самскара):

- Външен – да позволим на някои „самскара” да се проявят в нашия живот така, че постепенно да се освободим от тяхното влияние.

- Вътрешен – да се освободим от влиянието на други „самскара”, като смекчаваме вътрешно цветовете на емоциите (привличане, отвращение, омраза, страх, гняв, тъга) чрез медитация, съзерцание, молитва.       

Стрелите и Стрелецът

Има три вида стрели. Едните вече летят. Вторите се намират в ръката на стрелеца, а третите – в неговия колчан. Има три вида стрели – мисли, думи, действия.  

- Решенията. Качеството на нашите решения води до качеството на нашите действия. А това определя качеството на нашата стрелба.

- Последствията. Целта на нашите стрели определя последствията, които ще се върнат при нас след достигането или недостигането на целта.

- Самскара (дълбочинните отпечатъци). Те остават в нас след изживяването на последствията от нашите действия (нашата стрелба).  

- Нов цикъл. Тези дълбочинни отпечатъци (емоции или навици) в даден момент водят до нови мисли, думи и действия, което от своя страна води до нови последствия.

image

Стрелите, които летят не могат да бъдат върнати. Но докато това става можем да вземем нови решения. Ако поемаме истинска отговорност за мислите, думите и делата си ние ще бъдем готови да приемем ефекта от тях, за да можем да продължим нашето пътуване. „Тук и сега”. Оценката на летящите стрели винаги се извършва от перспективата на стрелите, които са в ръката ни и целите, които си поставяме сега.

Стрелите в ръката ни. Най-важните стрели. Възможността ни за избор.
Да мислим за нашата мотивация, за природата на нашите желания и антипатии. Единствено така, чрез повишено осъзнаване и практикуване на абсолютно съзнателна стрелба, ще можем да се освободим от предварително определени, условни избори и цели. Така ще намалим бъдещите последствия върху нашия живот.

Стрелите в колчана. Това са натрупаните дълбочинни отпечатъци и предразположености (самскара). Те чакат своя ред, за да бъдат използвани.  Те имат сила да изберат цел вместо нас.

 
Добрият стрелец:

- знае точно коя е целта на всеки негов изстрел;

- разбира целта на живота, което определя природата на всеки негов изстрел;

- допитва се до своя ум за полезността на всеки изсрел;

- дава плодовете на своите действия на света и постепенно става свободен от резултата;

- постоянно отчита резултата от своята стрелба така, че процесът се превръща в едно постоянно подобряване, пречистване на стрелбата и резултатите от нея.

- грижи се за последствията от предишните си изстрели и носи всички последствия от тях. Така се учи на търпение, разум, правилна преценка. Учи се как да изстрелва стрелите от колчана си, без да носят отрицателни последствия за никого.

- знае, че една стрела, изстреяна в неправилна посока, често кара стрелеца да изстреля и много други стрели натам. Затова внимава за резултатите от всеки изстрел и едва тогава стреля отново.

- търпелив е със себе си. Чрез стрелбата той маха булото от себе си.

Светът

Нашият свят е създаден, за да осъществи всичките ни желания. Но за да стане това, ние трябва да се променим, да се научим да ги постигаме. Който се отдалечава от реалността, избира пътя на страданието. Деятелен залог, страдателен залог. Действаш – понасяш действието.

image




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - хм...
26.06.2007 13:40
има ли нещо общо с "Танатонавтите"...? темата? или поне картината? :)
цитирай
2. hinki - "Танатонавтите" на Бернар Вербер ...
26.06.2007 14:00
... е една от любимите ми книги. Хубаво е, че я издадоха на български.
http://www.bgbook.dir.bg/book.php?ID=22849

Но темата си е съвсем отделна. :-)
цитирай
3. анонимен - Мъдрият Боец !!!
03.07.2007 22:06
Мисълта на човек се движи праволинейно като пътят на стрелата.Правите линии обаче се движат по пътя на най-голямото съпротивление.
Всеки път има промяна на посоката. Използвайки правите линии за движение, човек трябва да ползва ъгълът като промяна на посоката. В ъгъла се събира цялата енергия и там изгасва, за да набере нова сила в ускорението по следващата права, и пак да угасне на следващата смяна на посоката. В кръговите(заоблени) движения се генерира енергията на центробежната сила и вместо да се губи, както при правите линии, тя постоянно нараства.Това е валидно не само в практическите движения, но и в мисленето на човека. Поставената цел е права линия, която човек следва до поставянето на новата цел. Много е лесно да разгадаеш мисленето на човек, ако следваш правите и ъглите. Всяка цел има определена дължина на правата и от следващата цел зависи големината на ъгъла. Мъдрият Боец няма врагове. Естествено е че агресията предизвиква агресия. Никой не иска противникът му да е агресивен. Затова се опитай по този начин да убиеш агресията в себе си и така да я намалиш в противникът си. Освен това, липсата на агресия е липса на манипулативни чувства, които пречат на чистото мислене и действия. Опитай да си представиш мисленето си като заоблени линии движещи се в спирала или кръгове.“Заобленото мислене” не се спира на една определена мисъл а се влива в друга и друга, и така се получава
“празнота в концентрацията”. В боя най-голямата грешка е концентрацията. Тя пречи на общия анализ на ситуацията и анализа на движението на противника. Бъди празен.
цитирай
4. hinki - Същността на въпроса е друга.
04.07.2007 00:00
Да бъдеш закръглен, е същото, като да бъдеш праволинеен - и двете водят до последствия, и двете могат да бъдат правилни или неправилни в дадена ситуация.
Казват, че Майсторът може да прояви веднага последствието от всяко действие. С което практически изчерпва кармата веднага. Пито - платено.
Евентуално, той може да покаже на човек следствието от изстреляната стрела, извършеното действие, казаната дума, преди те да са се случили.
Разбирането на последствията води до промяна на целта ...
Правиш така, че към теб да се връщат положителни неща и се стараеш да неутрализираш отрицателните.
Казана дума, хвърлен камък.
Три пъти мери, един път режи.
=== === ===
Какви са качествата на добрия градинар?
цитирай
5. анонимен - Същността на...
13.07.2007 23:47
Под "закръглен" имах предвид съвсем друго. А именно видял, изстрадал, преживял, . Всеки се сблъсква някога с това което е създал. Катарзис...всяко утро е по мъдро от вечерта. Стрелата в полет е сила, но само ако окото е точно, и ръката не трепти. Има хора който успяват случайно да улучат мишената, и едва след това чертаят кръга на своя успех. Но това не е стрелба, това не е умение за успех. Старите казват че за да има успех стрелата, окото на човек трябва да бъде изцяло слято с ръката, душата му да е в полет. Казват също, че за да може да се постигне това , си трябват години живот....практика в християнският смисъл на тази дума. Да бъдеш точен, без да прикриваш слабоста си с хитрост...към себе си - Причина...е същото както да си и към другите - Следствие. Едното води към другото, но не и за този който е като стрелата, разлика за него между тях няма.
цитирай
6. pineapple - Писах нещо при мен
26.07.2007 17:36
а после се върнах тук , за да взема това
"Стрелите, които летят не могат да бъдат върнати."
.... да
има неща които не можем да променим,
но има и други -
"Стрелите в ръката ни"...
Изборът.
Ако ти се е случило нещо, което е разбило надеждите ти, имаш избор.
Да се предадеш на отчаянието, блъскайки главата си в стената и питайки "защо ми се случи това"...
да се терзаеш "аз съм виновен - сигурно съм заслужил това"
да се върнеш при дрогата...

или
да приемеш болката
да опиташ да имаш друго дете
да си татуираш името на мъртвото дете на сърцето
да........
или да вярваш на "стрелите в колчана" - те ще намерят целта

цитирай
7. tera - Много мъдро,
31.07.2007 12:35
но трябва време да се осмисли, не става само с четене.
Поздрави :)))
цитирай
8. hinki - Strelite v kolchana...
02.08.2007 17:33
... sa na6ite predrazpolojenosti. Tjah trjabva da usmirim. Da izpraznim kolchana ...
Drogata e prosto nachin da izmestim fokusa na syznanieto. Da izbjagame ot sebe si i sveta, kakyvto poznavame v "normalnoto" si systojanie. Tova e prahosnicheski izbor. I v kraja na krai6tata - izbor na tozi, koito veche e zagubil. Ne znam tochno kakvo, moje bi mjastoto si v socialnia svjat ...
цитирай
9. hinki - Tera, prava si.
02.08.2007 17:36
Ne stava samo s chetene. Trjabva jadene, ama i smilane. Ranyta pravi borbyta. ;-)
цитирай
10. bizcocho - :) С поздрав от един Стрелец :))))))
13.11.2009 01:40
:) С поздрав от един Стрелец :))))))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hinki
Категория: Изкуство
Прочетен: 1564147
Постинги: 308
Коментари: 1270
Гласове: 7326
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930