Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2008 22:56 - Болки в кръста
Автор: hinki Категория: Изкуство   
Прочетен: 30673 Коментари: 3 Гласове:
1

Последна промяна: 03.07.2010 17:20


Болките в кръста могат да се дължат на много причини:

- проблеми с бъбреците;

- дегенеративни промени на ставите и междупрешленните дискове на гръбначния стълб, които водят до болки в кръста (лумбаго), и които понякога се съчетават с изтръпване или болка в краката (ишиас);

- възпаление на коренчетата на периферните нерви, излизащи от гръбначния стълб (радикулит) в резултат от удар, настинка, проблеми на гръбначните прешлени или дискове, ракови образувания, други.

Ясно е, че точната причина за болката трябва да бъде своевременно открита и да бъде поставена правилна диагноза от лекар – специалист. Въпреки това, всеки практикуващ бойно изкуство би трябвало да спазва някои прости правила и да знае упражнения за предпазване от проблеми с кръста и за по-бързо възстановяване при наличието на такива.

Когато се каже - „всеки носи своя кръст”, това трябва да се приема съвсем буквално. Цялата тежест на тялото, всички напрежения и напъни, се поемат от кръста. Всеки рязък наклон, осукване или удар в областта на гръбначния стълб, може да доведе до трудно за възстановяване поражение. Казват, че тежките житейски удари и психически травми, водят до затруднени движения и болки в кръста ... Казват още: „Здрав кръст, здраво семейство.”

Важно е да се отбележи, че наднорменото тегло е важна предпоставка за проблеми в кръста. Заедно с обездвижеността и отпуснатостта на мускулите на „кръстния корсет”, то води до постоянен риск от травма в кръста при всяко по-рязко или непривично движение.

И така:
1. Всяко усилие трябва да се прилага от правилна стойка. Не бива да се вдигат предмети от наведено, наклонено положение. Препоръчително е да се прикляка с краката, а торса да остава вертикален.

2. Кръстът обича топлината. Задължително е да се пази от студ и течение. Добре е, да е пристегнат с пояс или корсет, както го правят тежкоатлетите, източните майстори по бойни изкуства, дядовците от едно време. Добре е,  да  е винаги покрит, добре загащен,  според принципа на "зелевите листа".

З. Здравият кръст изисква здрав мускулен корсет – силни коремни, гръбни и странични мускули. Важно е да се правят много коремни, гръбни и странични преси. Повдигания на краката от коремен или гръбен лег, всякаква форма на метрономи с краката от лег, всички форми на въртене на кръста около надлъжната ос на тялото със и без утежнение.

4. Обикновено през целия ден човек стои леко приведен напред, все едно дали копае, кормува, пише на ръка или на компютър, чете. Това води до постоянно напрежение и удължаване на задните мускули на тялото и отпускане на предните мускули. И до постепенно прегърбване напред, видоизменение и износване на муждупрешленните дискове. За да се постигне баланс, се препоръчва всяка сутрин и вечер да се ляга по корем и да се стои около 5 минути повдигнат на лакти или в йогистката поза „кобра”. Всички форми на упражнения, които огъват гръбнака назад и го задържат в това положение, са изключително полезни.

 

image

image

image

image

5. Самомасажът на кръстната област и дори само задържането за някалко минути на затоплените длани над областта на бъбреците и на кръста помагат за отпускането на уморената мускулатура и успокояването на лумбалните и ишиасни болки.

6. Оставането в естествена, изправена позиция за около 15 минути на ден, се смята за изключително полезно упражнение. То спомага за преразпределяне на напреженията в тялото и за отпускането на нервната система. За повече информация може да се потърси книгата на Ван Циенцюн „Естествен чигун” част първа.  

7. Когато това естествено стоене ни стане привично, към него могат да се прибавят две прости упражнения:

- упражнението на жерава – дълбоко коремно дишане, което раздува и свива корема;

- упражнението на елена – енергично свиване на мускулите на тазовото дъно, разположени около ануса, и повдигането им нагоре и навътре.

В началото те трябва да се практикуват поотделно и постепенно да се координират в едно едновременно изпълнение. Двете упражнения активизират застоялата енергия в долната част на тялото и спомагат за решаване на проблеми в кръста или коремната област. Повече информация може да се намери в книгата на Стефан Чан „Цялостна система за самолечение”.

Много от книгите на Мантак Чиа, които описват детайлно китайските традиционни начини за оздравяване и саморазвитие, могат да бъдат намерени на http://dao.dir.bg 

8. Плувайте, колкото е възможно по-често.

9. Кръговите движения с таза в трите равнини на тялото, показани на илюстрацията, са много полезни за всички проблеми в областта на кръста.

image





Тагове:   болки в кръста,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. tera - Thanks
29.02.2008 10:11
:)
цитирай
2. анонимен - болки в кръста
08.01.2009 12:51
ot3-4 meseca imam golqmi bolki v krasta.molqvi kajete mi kakvo da napravq da mi po olekne
цитирай
3. hinki - За съжаление не съм доктор.
08.01.2009 15:48
Трябва да се установи причината, да се предпишат подходящи лекарства и програма за лечение. Упражненията, за които пиша помагат лечението, но не винаги могат да бъдат основно лечение.
Търсете специалисти. Грежите се за болното място. "Пациент" означава "търпелив".
Желая ви успех.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hinki
Категория: Изкуство
Прочетен: 1564165
Постинги: 308
Коментари: 1270
Гласове: 7326
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930