Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.05.2012 01:38 - Правила за действие при земетресение - триъгълникът на живота
Автор: hinki Категория: Изкуство   
Прочетен: 18741 Коментари: 17 Гласове:
10

Последна промяна: 05.06.2012 14:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Ако искаме да повишим шансовете си за оцеляване при земетресение, е необходимо да направим следното:

1/ Обсъждане и трениране на ключовите действия при земетресение с цялото семейство и децата.

image

2/ Действия по време на земетресението, които се извършват съобразно добре оттренирания план.  

3/ Действия след земетресението, съобразно плана.

Официално разпространяваните правила за действие в сграда или населено място казват да застанем под масата или вратата и да покрием главата си с ръце. Освен тези правила обаче, съществува и теорията, наречена "триъгълникът на живота". Един от основните й поддръжници е Дъг Коп, ръководител на спасителен отряд в САЩ.

Ето и правилата за оцеляване при земетресение, препоръчвани от него: 

1/ Всеки, който просто се мушка под някакъв предмет (маса, каса на врата или автомобил) и покрива главата си с ръце, докато сградата се разрушава, най-често бива смачкан и загива.  

image

2/ Котки, кучета, бебета и малки деца често оцеляват свити на кълбо в малките празни пространства до масивни и здрави предмети (напр. диван), които се смачкват малко, но оставят празни пространства около себе си.

image      image


image


image

3/ Най-безопасните постройки по време на земетресение са дървените. При тях остават по-голеи празни пространства, а концентрираната тежест на отломките е по-малка.

4/ Ако сте в леглото и спите по време на земетресение, просто се търкулнете и легнете до леглото, така че да сте в безопасния ъгъл, образуван от масивната му част.

5/ Ако гледате телевия или правите нещо друго и нямате време да избягате през вратата или прозореца, а сриването на сградата вече започва, легнете в утробна поза близо до голям диван или фотьойл.

6/ Всеки, който застане под касата на врата при масивно разрушение на сградата, най-често загива. Защо това е така? Ако касата поддаде на едната или другата страна, отломките от тавана падат върху човека отдолу. Ако той се уплаши и побегне малко преди сриването, най-често е затиснат от касата на вратата или падащата стена.

7/ Стълбите са едно от най-опасните места по време на земетресение. Те имат съвсем различни движения и начин на сриване в сравнение с носещата структура на сградата. Често те се разрушават по-късно, като резултат от разклащането или от тежестта и резонанса от тичането на тълпи, крещящи, бутащи се, уплашени хора. Стълбищата трябва да се проверяват много внимателно след земетресение, дори и ако сградата като цяло не е засегната.

8/ Винаги заставайте възможно най-близо до външната стена на сградата или от външната й страна. Винаги е по-добре да сте извън сградата, отколкото в нея. Колкото по-навътре сте в сградата, толкова по-труден ще бъде пътят ви за измъкване при едно по-голямо разрушение.

9/ Хората, останали в колите си или под колите си при тежки земетресения, най-често загиват. Много такива хора биха останали живи, ако бяха излезли навън и легнали до колите си. До повечето коли, затиснати при земетресение, остават празнини високи  60-70 см.

image

10/ Големи незасегнати пространства остават около купчини от пакети от копирна или друга хартия, тъй като натрупаната хартия много слабо променя формата и размера си при натиск и удар.




Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

1. juliata - И аз бях чела за този триъгълник. ...
31.05.2012 08:06
И аз бях чела за този триъгълник. Оттогава се чудя, какво да предприема като има земетръс - да ползвам старите съвети или тези на "триъгълника на живота"... Дали това наистина са съвети на опитен човек или някаква "градска легенда" из нета...
Хаха... и докато една патка се чудела.... ;) Знаем продължението ;)
Ти как смяташ, кои от съветите са по-полезни?
цитирай
2. goran - Написаното звучи разумно и полезно
31.05.2012 09:44
Дано не ни се налага да го проверяваме на практика

Най-важното е да не се паникьосваме превантивно или по време на бедствието
цитирай
3. qbylkovcvqt - Я, това е интересно! Съвсем логи...
31.05.2012 12:46
Я, това е интересно! Съвсем логично.
цитирай
4. анонимен - плевнята
31.05.2012 14:33
Сега вече ми светна откъде дойде възвеличаването на триъгълника от плевнята. Той е чел инструкциите за поведение при земетресение и си е представял, че е отишъл при хората, докато е говорел за важните държавни дела....
цитирай
5. hinki - Триъгълникът на живота
31.05.2012 14:48
Аз напълно съм за действия според теорията за триъгълника на живота. Струва ми се съвсем логична и механично обоснована. Снимките и статистиката в статията на английски са доста убедителни.
Но, какно казва Горан, най-важното е да не се паникьосаме и да действаме напълно според плана си за действие. А той трябва да бъде многократно проигран в учебни и мисловно-симулативни условия. В психологията това се нарича идео-моторна моделираща тренировка. Методът служи за формиране на психическа готовност за бъдещи екстремални ситуации.
Който е подготвен винаги има много по-големи шансове за оцеляване.
Затова и попреведох малко повече информация по горещата тема на деня. Струва ми се, че адекватната информация е твърде малко, а "експертите" и "отговорните" медии в никакъв случай не изпълняват най-важната си функция - да запознават масово населението с такава информация.
цитирай
6. hinki - анонимен 4
31.05.2012 14:54
Не схващам, какво точно искате да кажете. Мнение си има всеки, но нужно ли е да го даваме, ако то е по съвсем друга тема?
цитирай
7. juliata - Допълних поста "Най-голе...
31.05.2012 14:57
Допълних поста "Най-големите земетресения в България (от 1818 до 2012 г.)" http://juliata.blog.bg/history/2012/05/27/nai-golemite-zemetreseniia-v-bylgariia-ot-1818-do-2012-g.959862
с линк към този ти пост, като полезна информация.
цитирай
8. hinki - juliata
31.05.2012 15:05
Благодаря.
В случая е важно хората дори само да помислят, какво биха направили, ако стане страшно. Струва ми се, че инженерите, майсторите, физиците, хората с уклон към механиката на нещата бързо ще намерят доста рационални и подходящи решения, стига да ги потърсят.
Редно е да потърсим по-сигурните места в къщи. редно е да помислим, какво е най-разумно да направим за децата и близките си. Какви съвети може да даваме, ако ние сме на безопасно място, но говорим с човек в опасност (та това може да са най-близките ни, на кого друг да звъннат в паниката???).
Отдавна вече съм на мнение, че ако сами не си помогнем, официалните органи ще дойдат три минути, три часа или три дни след финала .....
цитирай
9. hinki - !!!
31.05.2012 15:09
Между другото с краен интерес чакам процедурите и насоките за действия при бедствия, които се говореше, че вече са изготвени от общините и държавната администрация.
Интерсно ми е и как ще ги доведат до знанието на цялото население, включително и възрастните, децата, инвалидите, хората с увреждания.
цитирай
10. juliata - Благодаря. В случая е важно хората ...
31.05.2012 15:27
hinki написа:
Благодаря.
В случая е важно хората дори само да помислят, какво биха направили, ако стане страшно. Струва ми се, че инженерите, майсторите, физиците, хората с уклон към механиката на нещата бързо ще намерят доста рационални и подходящи решения, стига да ги потърсят.
Редно е да потърсим по-сигурните места в къщи. редно е да помислим, какво е най-разумно да направим за децата и близките си. Какви съвети може да даваме, ако ние сме на безопасно място, но говорим с човек в опасност (та това може да са най-близките ни, на кого друг да звъннат в паниката???).
Отдавна вече съм на мнение, че ако сами не си помогнем, официалните органи ще дойдат три минути, три часа или три дни след финала .....


Да! Трябва да сме готови ние да си окажем първо реагиране... първа помощ... Прав си!
цитирай
11. анонимен - Благодаря!
31.05.2012 19:22
Много полезна, нагледна и навременна информация! Наистина има логика в това, което е представено в блога. Винаги съм се чудела как ще ме спаси металният праг на вратата; даже и да остане малко пространство под него след срутването на стените и тавана, то ще е много тясно и недостатъчно да запази живота на човек. Добре е повече хора да прочетат този материал. Едно е ясно: трябва да сме подготвени !
цитирай
12. valsodar - Има логика, достатъчно е само човек ...
31.05.2012 19:56
Има логика, достатъчно е само човек да помисли малко и вярното поведение е лесно да се избере. Не мога да разбера, как може да се робува на стреотипи, когато разумът ни говори друго. А описаната по-горе поза си е инстинктивно заложена в механизмите за самосъхранение?
цитирай
13. hinki - ***
31.05.2012 20:09
Днес в детската градина щерка ми е имала игра "земетресение", при която са клякали под масите, кой, както му е удобно. Добре е, че играят такива игри.
Въпреки това, аз уча мойте хлапета да се свиват в продстранствата до големи масивни предмети, а не под тях.

цитирай
14. анонимен - Полезно!
31.05.2012 22:43
Благодаря за информацията. Лека вечер ;)
цитирай
15. noir - ~ N ~
31.05.2012 23:42
Деформиращите се обекти обират енергията на импакта чрез вътрешно разпределение или нарушаване на структурата. Поради тази причина болидите от Ф1 са много по-безопасни при челен сблъсък, където карбоновите нишки се деформират и разтрошават, трансформирайки огромно количество кинетична енергия.
цитирай
16. hinki - ~ N ~
31.05.2012 23:49
Приемам това като: "Лягайте или се свивайте до големи, плътни, здрави обекти, които чрез вътрешно разпределение или нарушаване на структурата ще оберат енергията на импакта вместо вас."
Благодаря за пояснението.

цитирай
17. hinki - И още някои съвети от Япония, струва си да се прочетат.
08.01.2013 02:07
Ако има някой, който знае - те са!!!
http://eien.blog.bg/drugi/2012/06/24/pri-zemetresenie-urok-1.972027
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hinki
Категория: Изкуство
Прочетен: 1564254
Постинги: 308
Коментари: 1270
Гласове: 7326
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930